Landskrona 0763-466819

Pianostämmare Mårten Winnberg

Köpa begagnat piano?

Ska du köpa ett begagnat piano? Ta dig då tid att prova ett antal innan du bestämmer dig. Var kritisk. Även om pianot är väldigt billigt kostar det en slant att få hem det, och att sen få bort det igen om det visar sig vara ostämbart. Bättre att betala en slant för ett bra begagnat piano som du kommer att trivas med.

Fråga när man hade pianostämning senast. Svaret ger en fingervisning om hur pianot skötts under åren. Spela på pianot. Hur är känslan? Hur låter det? Är pianot väldigt ostämt, köp det inte. Om det stämdes för något år sedan och låter ganska bra fortfarande, är det en god indikation. Om enstaka eller flera toner är rejält spruckna, dvs ger FLERA OLIKA TONER när du slår an EN TANGENT är det ett tecken på att stämnaglarna kan vara lösa, dvs pianot går inte att stämma.

Hur ser pianot ut på utsidan? Är möbeln i fint skick? Ni ska ju trivas med instrumentet en lång tid framöver. Vilket intryck ger tangenterna? Ligger de i en jämn linje eller ger de ett “krokigt” intryck? Är mellanrummen mellan tangenterna jämna? Rör sig alla som de ska? Om inte, leta vidare. Det finns fina begagnade instrument att få tag i.

Titta inuti! Bortsett från dammet (kommer du förmodligen inte från), vilket intryck får du? Är hammarna slitna? Viss spårbildning är acceptabel, men om filten har börjat “ludda upp” så att hammaren är jämn istället för rund på anslagsytan är de för slitna. Är mellanrummen mellan hammarna jämna eller ger de ett krokigt intryck?

Kammarpianon och överdämda pianon (piano med en överbyggnad ovanför hammarna) avråder jag dig att köpa.

Funderar du på om det är bättre med ett digitalpiano? Läs den här intervjun med pianostämmaren…