Landskrona 0763-466819

Köpa ett akustiskt piano eller ett digitalpiano? Mårten Winnberg intervjuad

Erik Hansson Musikstudiofeber.se

Erik Hansson Musikstudiofeber.se

Är det egentligen så stor skillnad mellan ett akustiskt piano och ett bra digitalpiano? Du som allvarligt funderar på att skaffa ett piano har säkert grunnat på om inte ett digitalpiano vore tillräckligt.
(För enkelhetens skull avser här ”akustiska pianon” både upprättstående pianon och flyglar.)

Jag har intervjuat pianostämmaren Mårten Winnberg för att få del av hans erfarenhet, en erfarenhet som bygger på att under åren ha spelat på ett stort antal olika instrument. Dessutom är han välbekant med de olika situationer man kan befinna sig i när man står inför valet mellan akustiskt och digitalt.

Pianostämmaren Mårten Winnberg

Pianostämmare Mårten Winnberg

Är det stor skillnad i ljudet?

Det kommer nog alltid att vara skillnad i ljudet, även om det inte behöver vara negativt. Avancerade samplingar finns som återger olika typer av pianon och flyglar, eller vad man nu är ute efter. Fina samplingar ger också bra svar på anslag så att det blir så naturtroget som mekaniken för anslag tillåter. Men det krävs mycket även av de högtalare som används för att återge ett perfekt ljud. Därför brukar många höra skillnaden mellan ett akustiskt och ett digitalt instrument även om prislappen är ganska hög. I studiomiljö kan digitalpianon vara valet då pianoljudet blir rent från annat som annars kan störa vid mickning av ett akustiskt instrument. Men många gånger är det just de naturliga biljuden man vill ha med och väljer därför akustiskt.

Hur skiljer sig klangen mellan ett digital-piano och ett akustiskt piano?

Ett akustiskt piano låter naturligt, medan ett digitalt instrument måste emulera det naturliga ljudet. Det handlar främst om två områden; 1: De biljud och akustiska fenomen som samplingarna inte återger, som bidrar till naturligheten i ljudet och 2: Högtalarnas kvalitet och inställning av ljudet. Även om man gör de bästa samplingarna och använder de bästa högtalarna är det svårt att få fram ett ljud som “lurar” alla.

Kan jag få samma spelkänsla med ett digital-piano?

Mitt svar är Nej, eller åtminstone nja… Man kan få fram en väldigt bra känsla, men det blir nog aldrig riktigt samma. Digitala instrument finns i alla prisklasser, och med dessa olika typer av utföranden både när det gäller de mekaniska delarna och den digitala delen. Det finns digitala flyglar med mekanik som är i det närmaste identisk med en akustisk flygel och som skapar samma mekanikkänsla när man spelar. Och i den prisklassen är även högtalarna bättre anpassade för att skapa det ljud man förväntar sig. Men det är fortfarande en efterapning av verkligheten.

Även om det inte riktigt går att jämföra digital-pianon med akustiska pianon, vad är några fördelar med ett digital-piano?

Det finns vissa fördelar med ett digitalt piano. Dels utrymmesskäl, man kanske väljer ett stagepiano som man lättare kan flytta eller ställa under eller på ett skrivbord. De flesta digitalpianon finns i möbelutförande och tar inte mycket mindre plats än ett akustiskt, men fördelen kan vara att man kan sänka volymen eller spela med hörlurar och på så sätt spela sent på kvällen eller nattetid även i lägenhet utan att störa grannarna.

Är det någon större skillnad mellan flyglar och ”upprättstående” pianon?

Generellt kan man säga att flyglar låter bättre än pianon. Det beror dels på materialet, flyglar är ofta mer påkostade i konstruktionen. Flygelns resonansbotten är större och ger en större klang, och är placerad horisontellt en bit ovanför golvet, vilket vanligtvis ger en bättre spridning av ljudet i rummet. Pianots resonansbotten sitter vertikalt på baksidan av instrumentet som vanligtvis ställs mot en vägg, och har en annan spridning av ljudet.

Tack för det Mårten!

Ja, en mängd faktorer avgör säkert vad man väljer. Hur mycket pengar har jag att lägga på mitt piano? Vilket utrymme har jag tillgängligt? Vilken sorts musik spelar jag? Behöver jag kunna ta det med mig? Vill jag använda midi och koppla pianot till dator/iPad? Ska jag ha det i en studio, och då antingen micka upp det, eller koppla in det direkt i mixern?

Eller har du som mål att verkligen lära dig instrumentet och bli professionell pianist? Vill du fullt ut kunna utnyttja klangen och dynamiken i avancerade piano-stycken, t.ex. inom klassisk musik och jazz? Då är nog en bra flygel det enda valet – än så länge i alla fall.

Erik Hansson skapare av Musikstudiofeber.se

Går du i flygeltankar? Passa på!

**SÅLD**
Begagnad Sauter-flygel i mycket fint skick!

Läs mer nedan.

Till annonsen på Blocket

Begagnad flygel i Skåne

Flygeln är av märket Sauter, en mycket välrenommerad tillverkare av pianon och flyglar, som finns än idag. Både yttre och inre skick är i det närmaste perfekt. Det är några år sedan det stämdes sist och ligger lågt i tonhöjd, men både avlyssning och provstämning indikerar att uppstämning och underhåll ska vara problemfritt. En tangent stannar på vägen upp. Spelar man på tangenten bredvid så åker den upp igen. Detta justeras lätt i samband med stämning.

Queenie – Remember Wembley – Nostalgitripp på Stadsteatern i Lund

Lunds Stadsteater, Torsdag 29 Oktober 2015, kl 19:30.

Radio Gaga , I Want It All , Bohemian Rhapsody , We Will Rock You , We Are The Champions är bara några av alla de Queen-hits många av oss minns och fortfarande älskar. Passa på att njuta av denna unika show med autentiska kostymer, en massiv stage och en ljud/ljudproduktion som blir en upplevelse utöver det vanliga.

Läs mer:

http://www.evenemang.se/lunds-stadsteater/queenie-remember-wembley.html

image

I Love Musicals! på Malmö Arena med Peter Jöback och Helen Sjöholm

 

Malmö Arena, 26 september 2015
Älskar du Peter Jöback och Helen Sjöholm? Om inte, skulle det inte vara värt att omprövas med I Love Musicals! ? De kommer till Malmö i september tillsammans med Stockholms Sinfonietta, ett fyrtio-tal musiker under ledning av David White. Plus spännande gäster från musik-scenerna i Broadway och West End.

 

Läs mer:

I Love Musicals

Älskade Aida – Operakonsert på Malmö Opera fram till 7 juni

Aida av Verdi i Malmö Opera

Verdi dirigerar Aida 1880

Malmö Opera, 20 mars – 7 juni 2015
Vill du uppleva en av de mest omtyckta Verdi-operorna, kom då till Malmö, där man satt upp Aida.

Den Skåne-födde regissören Staffan Valdemar Holm och danske scenografen/kostymdesignern Bente Lykke Møller har lång erfarenhet tillsammans, med en rad uppmärksammade projekt på Malmö Dramatiska Teater, Hipp och Intiman. Nu får vi alltså uppleva deras unika stil i en italiensk opera.

Har du möjlighet kan du faktiskt höra operan i två tappningar. Huvudrollen Aida kommer nämligen att spelas av två olika sopraner, sydafrikanskan Kelebogile Besong och ukrainskan Oksana Kramareva. Hela tiden ackompanjerade av den välstämda Opera-orkestern.

Läs mer:

Aida